Despre mine

Fotografia mea
Romania
Crucea Rosie asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre si de criza. Prin programele si activitatile sale in beneficiul societatii, contribuie la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica.

Cursuri:

Cursuri:

Principii Fundamentale

Ce inseamna Principiile Fundamentale?
Termenul de "principiu" este derivat din cuvantul latin "principium", care inseamna "cauza primara, origine, baza". Mai exact, principiul poate fi definit ca o idee de baza care exprima, in orice imprejurari, valorile fundamentale ale unei comunitati, persoane sau organizatii.

In viziunea Crucii Rosii, un principiu este o regula de conduita obligatorie, bazata pe ratiune si pe experienta, care guverneaza activitatea tuturor componentelor Miscarii, in orice moment.

Exista sapte principii fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie:

- Umanitate;
- Impartialitate;
- Neutralitate;
- Independenta;
- Voluntariat;
- Unitate;
- Universalitate.

De ce au aparut Principiile Fundamentale?
La inceput, activitatea Crucii Rosi se limita la ingrijirea soldatilor bolnavi sau raniti in timp de razboi. Dar, cu timpul, activitatea s-a diversificat.
Miscarea cuprinde 186 de Societati Nationale care actioneaza in contexte foarte diferite si are zeci de milioane de membri. Mai mult, activitatea sa are un caracter practic si foarte divers. Pentru a depasi aceste diferente cu usurinta, pentru a avea o actiune eficienta, Miscarea a formulat propriile sale principii in asa fel incat sa le faca cunoscute tuturor si sa le poata aplica tuturor activitatilor sale umanitare.

Principiile Fundamentale au fost adoptate in mod oficial in anul 1965, la Viena, in cadrul celei de a 20-a Conferinte Internationale a Crucii Rosii. De atunci, ele sunt citite in deschiderea tuturor reuniunilor oficiale ale Crucii Rosii si Semilunii Rosii.

In cadrul Miscarii, Comitetul International al Crucii Rosii are rolul de a promova si de a urmari respectarea Principiilor Fundamentale de catre toate componentele Miscarii.

Cele sapte principii alcatuiesc un intreg indivizibil. Desi partile depind una de cealalta, fiecare dintre ele are propriul sau rol. Ele pot fi privite ca o piramida care ar fi distrusa daca una din partile sale s-ar prabusi sau ar fi inlaturata.

Principiile Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie:

Umanitate

Nascuta din grija de a ajuta, fara discriminare, ranitii de pe campurile de lupta, Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, sub aspectul sau international si national, se angajeaza sa previna si sa aline suferintele oamenilor in orice imprejurare. Scopul sau este acela de a proteja viata si sanatatea acestora si de a asigura respectarea fiintei umane. Miscarea promoveaza intelegerea mutuala, prietenia, cooperarea si o pace durabila intre toate popoarele.
Conform principiului Umanitatii, orice fiinta umana aflata in suferinta, oriunde s-ar afla, trebuie sa fie ajutata, chiar daca acest lucru este dificil de facut. Scopul Miscarii este de a proteja viata si sanatatea si de a asigura respectarea fiintei umane. Pe timp de pace, protectia presupune, in principal, prevenirea bolilor, a dezastrelor si a accidentelor sau inlaturarea efectelor acestora prin salvarea de vieti omenesti (de exemplu, prin pregatirea in domeniul acordarii primului ajutor). Pe timp de razboi, protectia inseamna asistarea celor protejati de dreptul umanitar (de exemplu, civilii, soldatii raniti sau prizonierii care trebuie sa primeasca hrana, sa fie protejati si sa se bucure de un tratament corect). Umanitatea inseamna promovarea intelegerii reciproce, a prieteniei si a pacii durabile intre popoare.

Impartialitate

Miscarea nu face nici o deosebire de nationalitate, rasa, religie, origine sociala sau apartenenta politica. Ea se dedica numai ajutorarii indivizilor pe masura suferintelor lor si acorda ajutor prioritar celor mai urgente nenorociri.
Non-discriminarea in ceea ce priveste nationalitatea, rasa, credintele religioase, apartenenta sociala sau opinia politica reprezinta o regula care cere ca orice distinctie intre indivizi sa fie ignorata, ca asistenta sa fie acordata la fel si pentru prieteni si pentru inamici si ca unicul criteriu folosit sa fie nevoia de ajutor. Ordinea in care se acorda ajutorul disponibil trebuie sa corespunda cu urgenta si cu dimensiunile problemei a carei rezolvare se doreste.

Neutralitate

In scopul mentinerii increderii tuturor, Miscarea se abtine sa ia parte la ostilitati si la controverse de ordin politic, rasial, religios sau ideologic.Neutralitatea arata ca Crucea Rosie nu se implica si nu adopta nici o pozitie in controverse politice, religioase, rasiale sau ideologice. Daca Crucea Rosie ar adopta o anumita pozitie, ea ar pierde increderea unei parti a populatiei si nu ar mai putea sa-si continue activitatile. Oricarui membru sau voluntar al Crucii Rosii i se cere sa se auto-controleze, sa se comporte intr-un mod neutru si sa nu-si exprime opiniile in timp ce-si indeplineste indatoririle.

Independenta

Miscarea este independenta. Auxiliare ale autoritatilor publice in activitatile lor umanitare si supuse legilor care le guverneaza tarile, Societatile Nationale trebuie sa-si pastreze o autonomie care sa le permita sa actioneze intotdeauna numai conform Principiilor Fundamentale ale Miscarii.
Desi Societatile Nationale sunt recunoscute de catre guvernele lor ca fiind auxiliare autoritatilor publice si se supun legilor din tarile lor, ele trebuie sa-si mentina autonomia pentru a putea in permanenta sa actioneze in conformitate cu Principiile Miscarii. Nici o organizatie de Cruce Rosie nu poate accepta sa fie subordonata unui partid politic sau sa devina un instrument al politicii guvernamentale. Independenta se refera si la relatia cu donatorii sau sponsorii. De exemplu, nici o suma de bani nu poate fi acceptata de la nici o sursa, daca cel care ofera acesti bani Crucii Rosii pune conditia ca suma sa fie folosita pentru o anumita categorie de persoane, alese dupa criterii politice, etnice sau religioase, prin excluderea oricarui alt grup de persoane ale caror nevoi ar putea fi mai imperative.

Voluntariat

Este o miscare de ajutor voluntar si dezinteresat.
Voluntariatul reprezinta dorinta altruista a unei persoane de a indeplini anumite sarcini pentru altcineva, intr-un spirit de fraternitate umana. Acest principiu arata ca activitatea Crucii Rosii si a voluntarilor sai este sustinuta de angajamentul individual si de dedicarea fata de un scop umanitar si nu este inspirata de dorinta de castig financiar, ci de angajamentul individual si de dedicarea fata de un scop umanitar.

Unitate

Intr-o tara nu poate exista decat o Societate Nationala de Cruce Rosie sau Semiluna Rosie. Ea trebuie sa fie deschisa tuturor si sa-si extinda actiunile umanitare pe intreg teritoriul tarii.
Principiul Unitatii se refera in mod special la structura Societatilor Nationale ca organizatii. In toate tarile, actul guvernamental care recunoaste Societatea Nationala prevede ca aceasta este singura Societate care isi poate desfasura activitatile pe teritoriul acelei tari. Unicitatea Societatii este si una dintre conditiile pentru recunoasterea sa de catre CICR.

Universalitate

Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, in cadrul careia toate Societatile Nationale au drepturi egale si datoria de a se intrajutora, este universala.
Suferinta este universala; ea poate afecta pe oricine, de aceea si alinarea suferintei trebuie sa aiba un caracter universal. Principiul universalitatii impune o responsabilitate colectiva din partea Miscarii. Egalitatea Societatilor Nationale in ceea ce priveste statutul si drepturile este reflectata de faptul ca, la conferintele internationale ale Miscarii si in mecanismele de conducere, fiecare Societate are un vot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu