Despre mine

Fotografia mea
Romania
Crucea Rosie asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre si de criza. Prin programele si activitatile sale in beneficiul societatii, contribuie la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica.

Cursuri:

Cursuri:

Emblema Crucii Rosii

Emblema unei cruci rosii pe fond alb a fost adoptata la Conferinta Internationala din 1863 ca semn distinctiv pentru societatile voluntare care asistau soldatii raniti. La randul sau, Conferinta Diplomatica din 1864 a adoptat acest simbol în prima Conventie de la Geneva, ca semn distinctiv pentru serviciile medicale militare. Ideea care a condus la adoptarea emblemei de cruce rosie a fost aceea de a conferi statut neutru celor care asistau ranitii si, astfel, de a asigura protectia acestora pe campul de lupta.

Semiluna Rosie a fost adoptata in Conventia din 1929, impreuna cu leul si soarele rosii pe fond alb, semn cerut de Persia, dar in 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a decis sa renunte la aceasta emblema si sa foloseasca, in schimbul ei, semiluna rosie.

Avand in vedere ca exista tari in care nici crucea rosie nici semiluna rosie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populatia locala, in anul 2005, statele au adoptat un nou simbol de protectie – Cristalul (rombul) Rosu.

In prezent, folosirea emblemei de către Societatile Nationale este guvernata de „Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce rosie si semiluna rosie de catre Societatile Nationale”. Acest regulament, adoptat la Budapesta, in noiembrie 1991, a intrat in vigoare in anul 1992.


Emblema este un simbol care fie confera protectie, fie indica apartenenta la Miscare. Fiecare stat parte la Convenţiile de la Geneva are obligatia de a adopta masuri care să previna si sa pedepseasca, in permanenţa, orice folosire abuziva a emblemei. De aceea, statele trebuie să adopte masuri legislative pentru protejarea emblemei de Cruce Rosie.

Cine are dreptul sa foloseasca emblema
1. Folosire protectoare pe timp de conflict (la dimensiuni mari) – semnaleaza combatantilor ca personalul medical al forţelor armate, voluntarii Societatilor Nationale, unitatile sanitare, mijloacele de transport sunt protejate de Conventiile de la Geneva si protocoalele lor adiţionale. In acest caz, au voie să foloseasca emblema: personalul medical si religios al fortelor armate; unitatile medicale ale forţelor armate si mijloacele lor de transport; unitatile medicale si mijloacele de transport ale Societatilor Nationale de Cruce Rosie/Semiluna Rosie auxiliare unitatilor medicale ale fortelor armate.
2. Folosirea indicatoare pe timp de pace (la dimensiuni mici) – semnifica faptul a o persoană sau un obiect are legatura cu Miscarea Internationala de Cruce Rosie/Semiluna Rosie (o Societate Nationala, Comitetul International al Cruci Rosii, Federatia Internationala a Societatţilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie). In acest caz, au voie să foloseasca emblema: Societatile Nationale, CICR, Federatia.

Folosirea abuziva a emblemei
IMITATIA = folosirea unui semn care prin forma si / sau culoare poate crea confuzie cu emblema de cruce rosie / semiluna rosie
UZURPAREA
1. folosirea de catre grupuri de persoane neautorizate (farmacii, medici, ONG-uri, societati comerciale etc.)
2. folosirea de catre persoane autorizate, dar care o folosesc in interes propriu si nu in interes de serviciu.
PERFIDIA = folosirea in timp de razboi pentru a ascunde combatanti sau echipament militar - CRIMA DE RĂZBOI
Fiecare om poate ocroti emblema si intari valoarea ei protectoare. Contribuiti la protejarea emblemei, pentru ca intr-o zi v-ar putea salva viata!


Protectia emblemei in Romania
Legea nr. 139/1995 a Societatţii Nationale de Cruce Rosie din Romania, modificata prin Legea 524/2004, prevede in art. 5 că, in timp de pace, emblema Crucii Rosii poate fi folosita doar de Crucea Rosie Romana, sau, cu acordul acesteia si in cazuri restrictiv prevazute, de terti. Codul Penal al Romaniei sanctioneaza, in art. 476, folosirea emblemei sau a denumirii de Crucea Rosie sau a unei imitatii a acestei embleme ori denumiri.

Daca sunteti martorii unui abuz de emblema, contactati Sediul Central al Crucii Rosii Romane sau luati legatura cu filiala de Cruce Rosie din orasul/judetul dumneavoatra!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu